Muffinki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny myjemy i osuszamy. Przygotowujemy budyń: odlewamy 1/2 szkl. mleka i rozrabiamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z 1 cukrem waniliowym. Wlewamy rozrobiony budyń, cały czas mieszamy, by nie powstaly grudki. Gotujemy przez chwilę a następnie zostawiamy do przestygnięcia.
2.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po 1 jajku (następne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z tłuszczem inaczej masa może się zwarzyć). Następnie dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
3.Przygotowyjemy 14 papierowych foremek do babeczek. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta. Następnie po łyżce budyniu i kilka malin. Przykrywamy łyżką ciasta. Muffinki pieczemy 20-25 min w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze