Muffinki szpinakowe z kremem z zielonego groszku i jajkiem przepiórczym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Cudownie zielone i pyszne czosnkowo, groszkowo, szpinakowe muffinki ze wspaniałym kremem i malutkim przepiórczym jajeczkiem.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MUFFINKI:

    100 g świeżego szpinaku
    3 łyżeczki soku z cytryny
    80 g majonezu
    2 jaja
    1 łyżeczka posiekanej pietruszki
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    50 g mrożonego groszku
    20 g startego żółtego sera
    1/3 łyżeczki soli

    KREM:

    200 g mrożonego zielonego groszku
    1 ugotowane jajko
    15 g startego sera żółtego
    1 mała cebulka
    garść świeżego szpinaku
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka soku z cytryny
    80 g majonezu
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    tłuszcz do smarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
    8 jajek przepiórczych
    tymianek
    rzeżucha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Krem

Muffinki szpinakowe z kremem z zielonego groszku i jajkiem przepiórczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, szpinak, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny zblendować na gładką zieloną masę.
  • 2. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać.
  • 3. Mrożony zielony groszek oraz cebulę i czosnek dodac do masy szpinakowej i dokładnie wymieszać.
  • 4. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko połączyć ze sobą.
  • 5. Formę na muffiny natłuścić, wysypać bułką tartą.
  • 6. Ciasto rozłozyć równomiernie do wgłębień.
  • 7. Piec ok 20 - 25 min w 180 stopniach.
  • 8. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
  • 9. Drugą cebulę obrać, posiekać w kosteczkę i usmażyć na oliwie.
  • 10. Następnie dodać mrożony groszek, podlać odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu, aż groszek zrobił się miękki.
  • 11. Następnie sdołożyć szpinak, chwilkę razem przesmażyć. Wystudzić.
  • 12. Wystudzone warzywa przełoży do blendera, dodać sok z cytryny, obrane jajko, ser żółty i majonez. Zblendować na gładki krem. Doprawić. Schłodzić,
  • 13. Schłodzonym kremem z groszku udekorować babeczki.
  • 14. Przepiórcze jajeczka ugotować na twardo /3 min /, obrać, przekroić na połówki.
  • 15. Babeczki udekorować jajkami , rzeżuchą oraz tymiankiem.

Porady

Przepiórcze jajeczka należy na początku wrzucić do wody, te które wypłyną - nie nadają się do gotowania, są to tzw. zbuki. Jajka przepiórcze wrzucić na słony wrzątek i gotować na twardo ok 3 min. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować