Muffinki dyniowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdyby zapytać jakim warzywem jest jesień to odpowiedź byłaby oczywista: jesień jest dynią! Ja za dynią nie przepadam - przynajmniej w tradycyjnej formie zupy, jednak kiedy już wpadnie w moje łapki np. kolega przyniesie mi jedną, wyhodowaną we własnym ogródku, zawsze staram się wymyślić coś ciekawego i nietuzinkowego, jak sosy, czy desery. Tak powstały te przepyszne i wilgotne słodkości, na które przepis podaję poniżej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *ok. 200-250 g mąki krupczatki typ 450
    *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    *1 łyżeczka sody oczyszczonej
    *1/2 płaskiej łyżeczki soli
    *2,5 - 3 łyżki cukru pudru + jeszcze trochę do posypania
    *3 jajka
    *200 ml oleju rzepakowego
    *200 g puree z dyni
    *1 twarde jabłko, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Muffinki z owocami

Muffinki dyniowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. na termoobiegu. W zależności od rodzaju i wielkości kawałków będzie trzeba ją piec od 30 do nawet 60 minut. Dynia musi być zrumieniona, lekko brązowa (a nawet przypieczona) i miękka. Skórka powinna odejść od niej łatwo. Można ją ostatecznie zmiksować albo bardzo mocno rozdrobnić widelcem.
  • 2. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jeśli bardzo chcemy możemy oczywiście dodać cynamon lub imbir, albo przyprawę korzenną do piernika. Ja chciałam poczęstować nimi znajomą, która jest uczulona na przyprawy, więc zrezygnowałam z takich bajerów.
  • 3. W drugiej misce roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy olej, puree z dyni, jabłko i cukier puder. Lekko mieszamy wszystko, a następnie dodajemy mąkę z resztą składników. Mieszamy tylko tyle ile wymaga połączenie składników.
  • 4. Następnie wypełniamy foremki na muffinki do wysokości 1/2 lub 3/4 wysokości. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika (175-180 stopni C.) i pieczemy przez 20-25 minut (zwykłe pieczenie "góra-dół"). Drewnianym patyczkiem warto sprawdzić muffinkę, czy jest już "sucha" w środku.

    Po upieczeniu studzimy i dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować