Muffinki czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepisu nauczyłam się od mojej mamy, która wręcz kocha piec. Taka słodkość sprawdza się zawsze w naszym domu :-)

  • 35 min

Składniki:

  • 1 jajko, 2 szklanki mąki, 1,5 szlanki maślanki, 1-2 łyżek proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 4 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, tabliczka czekolady, orzechy laskowe

Muffinki czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolade i orzechy odkładamy na bok. Wszystkie mokre składniki mieszamy w pierwszej misce a suche w drugiej. Kiedy zamieszamy składniki, wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Później na desce kroimy połowę tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna, zależy od osoby) i dodajemy do masy. Drugą połowę zostawiamy, gdyż będzie nam służyła jako posypka na wierzch babeczek. Siekamy nożem orzechy ok 150 g i wrzucamy do masy. Wykładamy masę do foremek a wierzch posypujemy drugą połową czekolady pokrojoną w drobną kostkę. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180° i pieczemy prze 15 minut. Smacznego :-)

Porady

Zamiast orzechów można włożyć kawałki pomarańczy, jabłka, czy zrobic nadzienie za pomocą powideł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy