Muffinki czekoladowe z nutą orzechową

5 (151 ocen)

  • 20 min

Muffinki przygotowuje się w ekspresowym tempie. Są świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Przepis sama udoskonaliłam przez co babeczki zyskały nowy lepszy smak.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki kakao
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    pół szklanki mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki czekoladowe z nutą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przełożyć wszystkie sypkie składniki: przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kako, sól, cukier i orzechy.
    W drugim garnku połączyć ze sobą składniki mokre: olej, jajka, wodę oraz ekstrakt. Połączyć skladniki suche z mokrymi i wszystko dokładnie wymieszać. Masę nakładać do 2/3 wysokości foremek.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Porady

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić w foremkach na 5 minut, po czym wyjąć i zostawić do ostygnięca. Z podanych proporcji otrzymałam 22 muffiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować