Muffinki mocno czekoladowe ze świeżymi malinami... najlepiej smakują ciepłe gdy czekolada jest jeszcze płynna
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SKŁADNIKI
200 g gorzkiej czekolady
80 g oleju kokosowego
50 g czekolady mlecznej
150 ml mleka
2 jajka
250 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru brązowego
300 g świeżych malin
Muffinki czekoladowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odłożyć 50 g czekolady gorzkiej i pokroić ją w kosteczkę. Resztę czekolady gorzkiej połamać na kosteczki, włożyć do rondelka, dodać masło, czekoladę mleczna i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.
Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
Do dużej szklanej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier i dokładnie wymieszać.
Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodać maliny i ponownie delikatnie przemieszać.
Nałożyć ciasto do 12 papilotek, na wierzchu położyć pokrojoną odłożoną czekoladę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.
Komentarze