Bardzo bardzo aromatyczna rybka, soczysta i delikatna w smakuDo takiej ryby polecam klasyczną surówkę z jabłka i marchewki z odrobiną soku z cytryny.
45 min
Składniki:
500 g filetów z morszczuka
1 cytryna
1 cebula
1 mała cukinia
2 łyżki masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
ząbek czosnku
sól
biały pieprz
zioła lub dobra przyprawa do ryb
Morszczuk z cytryną i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ugotować na twardo. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Cukinię, cebulę i cytrynę pokroić na plastry. Rybę posypać solą, pieprzem i przyprawą. W blaszce lun naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę a obok niej plasterki warzyw i cytryny. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z masłem. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na rybie.
2.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Na upieczoną rybę zetrzeć na drobnych oczkach jajko.
Komentarze