Mon-Cheri

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Idealne do niedzielnej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    DODATKOWO:500 ml kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 litr kompotu wi sniowego(razemz wiśniami)
    3 łyżeczki alkoholu
    7 łyżeczek żelatyny
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Mon-cheri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmeszaną z proszkiem do pieczenia,na końcu kakao i lekko wymięszać.Wylać na formę do pieczenia.Piec w temp.160-180 C ok. 30 min.Ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. Wiśnie odcedzić (sok zachować) i pokroić na pół.Sok uzupełnić wodą (tak aby otrzymać 0,5l płynu)i zagotować.Do gorącego soku wsypać żelatynę,połamaną czekoladęi wymięszać,dodać rum.Wystudzić.
  • 3. Schłodzoną kremówke ubić z cukrem.Do mocno tężejącej galaretki dodac śmietanę i wymięszać.
  • 4. Na połowę biszkoptu wyłożyć 3/4 masy,przykryć drugim biszkoptem i udekorować resztą masy i startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować