Möhrenkuchen im glas, czyli marchewkowe ciasto... w szklance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z limetki wycisnąć sok i dodać do marchewek.
2.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem.
3.Do marchewek dodać migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
4.Następnie dodać żółtka i ponownie dokładnie wymieszać.
5.Na koniec dodać pianę z białek. Wymieszać.
6.Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26 cm i piec około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni.
7.Jogurt dokładnie wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.
8.Ciasto pokroić na kawałki, a następnie - tyle kawałków ile ma być porcji - rozkruszyć łyżką i przełożyć na dno szklanki około 2 cm warstwę. Na to dać warstwę jogurtu, później znów warstwę ciasta i na wierzch jogurt.
9.Posypać kakao i udekorować marcepanową marchewką.
Komentarze