Młode ziemniaki w sosie cebulowo-koperkowo-śmietanowym

5 (199 ocen)

  • 30 min

Właśnie zaczęły się u mnie młode ziemniaczki :) na szybko przygotowałam swojskie, banalne, ale pyszne, że palce lizać :) lubimy taki proste smaki :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2-3 kg młodych ziemniaków
    2 łyżki masła
    1 duża cebula
    1 mała śmietanka 30% (Zott)
    koperek
    sól
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Młode ziemniaki w sosie cebulowo-koperkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki skrobiemy lub szorujemy szczoteczką, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy, można odparować. Wstrząsamy, żeby się jeszcze leciuteńko rozpadły.
  • 2. W czasie, gdy jeszcze ziemniaki się gotują, siekamy cebulkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Wlewamy śmietankę, wyłączamy gaz, dodajemy koperek i dokładnie mieszamy.
  • 3. Gotowy sos wlewamy do ziemniaków, mieszamy. Gotowe do podania :)
    Podawać można samodzielnie lub jako dodatek do mięs i np. z mizerią.

Porady

Można sos dodatkowo doprawić, np. ziołami - ja tym razem zrobiłam klasyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Klopsiki z indyka sosie koperkowo-śmietanowym

To może cię zainteresować