Mleczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz margaryną do momentu roztopienia, dodajemy cynamon i utarte na dużych oczkach tarki jabłka. Do gotujących składników wsypujemy kaszę i gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia, mieszamy z rodzynkami. Masę wylewamy na ułożone w blaszce (kwadratowej o boku ok. 24 cm) herbatniki, na wierzchu również układamy warstwę herbatników. Przykładamy deseczką na ok. 10 min, po wystygnięciu polewamy gotową polewą czekoladową lub zrobioną samodzielnie po rozpuszczeniu w rondelku na małym ogniu 2 łyżek masła roślinnego, 2 łyżek kakao, 2-3 łyżek cukru, 4 małych śmietanek do kawy. Ozdabiamy perełkami cukierniczymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze