Mleczny jabłecznik

4.5 (142 ocen)

szybkie, proste, smaczne

Składniki:

  • 4 paczki herbatników
    kostka margaryny
    1 szklanka kaszy manny
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 jabłka
    2 łyżki cynamonu
    duża garść rodzynek
    polewa czekoladowa
    kulki perełki cukrowe srebrne
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Mleczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz margaryną do momentu roztopienia, dodajemy cynamon i utarte na dużych oczkach tarki jabłka. Do gotujących składników wsypujemy kaszę i gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia, mieszamy z rodzynkami. Masę wylewamy na ułożone w blaszce (kwadratowej o boku ok. 24 cm) herbatniki, na wierzchu również układamy warstwę herbatników. Przykładamy deseczką na ok. 10 min, po wystygnięciu polewamy gotową polewą czekoladową lub zrobioną samodzielnie po rozpuszczeniu w rondelku na małym ogniu 2 łyżek masła roślinnego, 2 łyżek kakao, 2-3 łyżek cukru, 4 małych śmietanek do kawy. Ozdabiamy perełkami cukierniczymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować