Mleczno-tęczowa keksóweczka

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Lekki, mleczno-owocowy deser, idealny na upalne dni, a także wtedy, gdy chcemy zaskoczyć gości czymś innym, niż tradycyjna babka keksowa.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3-4 opakowania dowolnej galaretki owocowej w proszku (w moim przypadku były to galaretki: truskawkowa, wiśniowa i pomarańczowa);
    1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego;
    200 ml słodkiej śmietanki 30%;
    50 g cukru pudru;
    8 g cukru waniliowego;
    3 łyżki żelatyny;
    woda (do przygotowania galaretek – 400 ml na każde opakowanie i do przygotowania żelatyny – wg przepisu na opakowaniu);
    śmietana śnieżka – do dekoracji (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Mleczno-tęczowa keksóweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleczno-tęczowa keksóweczka 1. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w około 400 ml gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).
  • Mleczno-tęczowa keksóweczka 2. Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę, a następnie mieszając kolory, umieścić w keksówce wyłożonej folią spożywczą.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w wodzie wg przepisu na opakowaniu.
  • Mleczno-tęczowa keksóweczka 4. Mleko skondensowane wymieszać ze śmietanką, lekko ubić całość dodając cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Do masy oddać rozpuszczoną (ostudzoną!) żelatynę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. Keksówkę wypełnioną kostkami kolorowej galaretki zalać od razu masą mleczną.
  • Mleczno-tęczowa keksóweczka 6. Deser odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia (można wstawić go na przykład najpierw na 1 godzinę do zamrażalnika, a następnie przełożyć do lodówki).
  • Mleczno-tęczowa keksóweczka 7. Gdy deser zastygnie, wyjąć go delikatnie z keksówki, pokroić na kawałki jak babkę z foremki. Można udekorować na wierzchu kleksem z śmietany śnieżki.

Porady

Aby keksóweczka była bardziej kolorowa, możemy zwiększyć ilość galaretek do 5 różnych rodzajów. Schłodzony deser można udekorować bitą śmietaną śnieżką lub ubitą śmietanką kremówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Galaretka Mleko Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować