Mleczna kanapka bez pieczenia

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Deser, który smakuje i dużym i małym. Prosty i szybki w wykonaniu zadowoli nie jedno podniebienie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g herbatników kakaowych (u mnie Petit Beurre)
    300 ml mleka
    2 cukry waniliowe
    200 g miękkiego masła
    80 g cukru pudru
    400 g mleka pełnego mleka w proszku

    Polewa:
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    3-4 łyżki kakao
    5-6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczna kanapka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleczna kanapka 1. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Stopniowo na przemian dodajemy mleko w proszku oraz wystudzone mleko.
  • Mleczna kanapka 2. Blaszkę 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Spód wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą wykładamy na herbatniki, układamy kolejną warstwę ciastek, drugą część masy i znów warstwę herbatników.
  • Mleczna kanapka 3. Do rondelka wkładamy masło i cukier, roztapiamy. Dodajemy kakao oraz mleko, dokładnie mieszamy (w przypadku kiedy z polewy rozdzielałaby się nam warstwa tłuszczu dodajemy nieco więcej mleka). Polewę lekko studzimy. Polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować