Mizeria do słoików

4.48 (141 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis na pyszne ogórki na mizerię do słoików. Zimą będą super smakować jako dodatek do obiadu. Można podać je solo (bez zalewy) lub wymieszać z jogurtem albo śmietaną. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
    1 cebula
    1 łyżka płatków czosnku
    sól
    zalewa: 2 szkl wody
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl octu jabłkowego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Mizeria do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki wraz z cebulą i płatkami czosnku przekładamy do miski i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i wstawiamy na gaz. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy ogórki (bez soku który puściły). Zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
    Z podanych składników wychodzą 4 słoiki po 400 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować