Miseczki chlebowe

4.49 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Można w nich podać żurek, barszcz biały czy gulasz, są idealną ozdobą stołu wielkanocnego oraz sprawiają, że nawet najzwyklejsza zupa jest podana w wykwintny sposób. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 7 szklanek mąki
    ponad 2 szklanki letniej wody
    0,5 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy
    2 łyżeczki soli
    2 białka do ciasta + 2 żółtka do smarowania
    15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
    1 łyżka kminku (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Miseczki chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże świeże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i odstawiamy na kilka minut. Drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką.
  • 2. Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po tym czasie krótko zagnieść, podzielić na 5-7 miseczek, w zależności od wielkości jaką chcemy otrzymać. Zostawić troszkę ciasta do robienia kuleczek na górze miseczki, służących do podnoszenia "pokrywki". Uformować miseczki, na górę przycisnąć kulkę, ułożyć na blaszce w dużych odstępach, posypać mąką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • chleb orkiszowy i miska chlebowa 3. Przed samym pieczeniem posmarować miseczki roztrzepanym żółtkiem (można dodać łyżkę wody do żółtka). Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Porady

Woda do rozrabiania drożdży nie może być ani za zimna (nie zaczną pracować) ani za gorąca (zaparzy drożdże). Cukier przyspiesza pracę drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować