Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Propozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ).

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 800 g filetów miruny
    pół średniego selera
    2 średnie marchewki
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    100 g sklarowanego masła
    150 ml białego wytrawnego wina
    sól
    125 ml śmietanki 30 %
    1 żółtko
    3 łyżki startego parmezanu
    natka pietruszki

Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie 1. Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem.
    Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy