Miruna w sosie z kiszonych ogórków

5 (195 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miruna to bardzo dobra, zdrowa ryba. Warto ją usmażyć i podać w sosie z kiszonych ogórków. Oba te smaki bardzo do siebie pasują.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg. płatów miruny
    3 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Sos:
    2 ogórki kiszone
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 listek laurowy
    szczypta ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone Dania główne Ryba

Miruna w sosie z kiszonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Płaty ryby myję, kroję na porcje, doprawiam solą i pieprzem, panieruję w mące i zmieszanym jajku, i zmażę na oleju na rumiano. Na maśle szklę pokrojony czosnek, dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, podsmażam, dodaję bulion, listek laurowy i gotuję, ok. 10 minut. Całość zaprawiam mąką ziemniaczaną zmieszaną z odrobiną wody i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Rybę podaję z sosem, posypane koperkiem.

Porady

Tak przygotowaną rybę ja zjadam z chlebem z ziarnami, a mąż woli z ziemniakami, córki natomiast z kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować