Miruna nowozelandzka z pieczonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybkę wyciągamy z opakowania, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, przecinamy na pół i przyprawiamy do smaku - dość obficie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą i odstawiamy do lodówki na ok 30-45 min.
W tym czasie obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy tak ok 15 - 20 min., a następnie kroimy w plasterki. Marchewkę kroimy w plasterki, cukinię w półplasterki, cebulę w piórka, pomidory w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo, połowę ziemniaków, marchewkę, cukinię, cebulę, pomidorki - przyprawiamy do smaku i ponownie czynność powtarzamy. Na wierzchu układamy czosnek i ponownie przyprawiamy do smaku. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200'C na ok 25 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze ok 15 min.
Rybkę wyciągamy z lodówki, maczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Filet Miruna podajemy z warzywami na ciepło. Smacznego !!
Komentarze