Miruna nowozelandzka z pieczonymi

4.5 (182 ocen)

Idealna nie tylko na piątkowe obiadki. Delikatna rybka pozbawiona skóry i ości, dzięki czemu i dzieci zajadają ją ze smakiem.

Składniki:

  • 2 opakowania Superfilet Miruna nowozelandzka
    2 duże marchewki
    1 cukinia
    2 cebule
    6 ziemniaków
    2 pomidory
    ok. 8 ząbków czosnku
    pieprz kolorowy do smaku
    tymianek do smaku
    bazylia do smaku
    sól ziołowa do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    tłuszcz
    mąka
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna nowozelandzka z pieczonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miruna nowozelandzka z pieczonymi 1. Rybkę wyciągamy z opakowania, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, przecinamy na pół i przyprawiamy do smaku - dość obficie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą i odstawiamy do lodówki na ok 30-45 min.
    W tym czasie obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy tak ok 15 - 20 min., a następnie kroimy w plasterki. Marchewkę kroimy w plasterki, cukinię w półplasterki, cebulę w piórka, pomidory w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo, połowę ziemniaków, marchewkę, cukinię, cebulę, pomidorki - przyprawiamy do smaku i ponownie czynność powtarzamy. Na wierzchu układamy czosnek i ponownie przyprawiamy do smaku. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200'C na ok 25 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze ok 15 min.
    Rybkę wyciągamy z lodówki, maczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Filet Miruna podajemy z warzywami na ciepło. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować