Miodowy chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłej maślanki dodać olej i miód. Wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, wymieszać.
Następnie dolewając maślankę wyrobić ciasto, pod koniec dodać pestki słonecznika, dyni i żurawinę.
Przykryć ściereczką, miskę z ciastem ustawić na garnku z ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Formę keksową 12/30 cm natłuścić i wysłać papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksowej i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem oraz pestkami dyni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( termo obieg) i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni piec jeszcze około 35 minut.
Komentarze