Miodowy chleb na maślance

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To nasz ulubiony chlebek

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    20 dag mąki żytniej razowej
    1 torebka suchych drożdży, 7 gram
    1 łyżeczka soli
    około 2,5 szklanki maślanki
    1 łyżka miodu u mnie spadziowy
    2 łyżki oleju, u mnie lniany
    2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
    2 łyżki łuskanych pestek dyni
    2 łyżki suszonej żurawiny
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Trochę pestek z dyni i słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Miodowy chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowy chleb na maślance 1. Do ciepłej maślanki dodać olej i miód. Wymieszać.
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, wymieszać.
    Następnie dolewając maślankę wyrobić ciasto, pod koniec dodać pestki słonecznika, dyni i żurawinę.
    Przykryć ściereczką, miskę z ciastem ustawić na garnku z ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Formę keksową 12/30 cm natłuścić i wysłać papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksowej i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem oraz pestkami dyni.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( termo obieg) i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni piec jeszcze około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Żurawina Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować