Miodowo- musztardowe skrzydełka

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne i chrupiące skrzydełka z kurczaka

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka (duże): 6 sztuk
    - miód: 3 łyżki
    - musztarda miodowa: 3 łyżki
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - chili: 0.5 łyżeczki
    - kolendra: 1 łyżeczka
    - cząber suszony: 1 łyżeczka
    - imbir: 0.5 łyżki
    - natka pietruszki (drobno posiekana): 1 łyżka
    - ziele angielskie (ziarenka): 6 sztuk
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól, pierpz (do smaku): 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - woda (wg potrzeb): 1 sztuka

Miodowo- musztardowe skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, musztardą i miodem. Kolendrę i ziele angielskie ucieramy w moździerzu, dodajemy do pozostałych składników wraz ze słodką papryką, natką pietruszki, cząbrem, imbirem, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, dodajemy odrobinę wody, aby powstała nam dosyć gęsta pasta. Oczyszczone skrzydełka obtaczamy dokładnie w przygotowanej paście i odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu pieczemy w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy