Miodowo - bezowe ciasto z chałwą i karmelem słonecznikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy placki. Wyłożyć do blaszek,2 posmarować dżemem.
2.Karmel słonecznikowy:
Wszystkie składniki podgrzać w garnku i przełożyć na kruchy placek bez dżemu. Upiec.
3.Beza kokosowa:
Połowę kokosu uprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę podzielić na pół i przełożyć na dwa kruche placki. Upiec.
4.Masa chałwowa:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, do ubitych dodać 0,5 szkl mleka i obie mąki dokładnie zmiksować. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać masę żółtkową cały czas mieszając aby masa się nie przypaliła. Zimny budyń utrzeć z margaryną i pokruszoną chałwą.
5.Przełożenie:
Placek z bezą – masa chałwowa – placek ze słonecznikiem – masa chałwowa – placek z bezą
Komentarze