Miodownik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z mąki, żółtek, jajek, miodu, śmietany, sody, cukru, tłuszczu zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Piec każdą osobno przez 15 - 20 min. w temp. 180*C
2.MASA SEROWA
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać, lekko schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a potem twaróg, dobrze wymieszać. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, hartując ją w ten sposób, następnie małym strumyczkiem wlać do masy, cały czas miksując. Na pierwszy spód wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, na drugi placek wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim plackiem, obciążyć i włożyć do lodówki do stężenia.
3.Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać słonecznikiem.
Porady
Słonecznik można uprażyć na 3/4 łyżki masła.
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki nasiąkną masą.
Komentarze