Miodownik z masą grysikową i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zamiesić ciasto.Podzielić je na 4 części i cienko rozwałkować.Umieścić w blaszce 35x24 wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180* przez 15 minut każdy. Placki zdjąć z papieru i wystudzić.
W połowie szklanki mleka wymieszać kaszkę, resztę mleka zagotować z cukrami.Do gotującego mleka wlać kaszkę , gotować do zgęstnienia 2-3 minuty, wystudzić.
Masło utrzeć na puch, połączyć z ostudzonym grysikiem.
Śliwki pokroić w paseczki, dodać do kremu i wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Placki przełożyć kremem, docisnąć z góry i odstawić najlepiej na noc, aby zmiękły.
W miseczce umieszczonej nad parą wodną rozpuścić połamaną czekoladę z masłem i śmietanką, wymieszać na gładką masę i polać ciasto.
Porady
Kaszkę należy studzić przykrytą,aby nie zrobił się kożuch .
Krem można "wzbogacić" dodając kieliszeczek śliwowicy, jeśli nie będą jadły go dzieci.
Komentarze