Miodownik z masą grysikową i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Wyśmienite do kawy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 duże jajko
    2 kopiaste łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka kakao
    80 g masła
    2 łyżki śmietany

    Krem:
    1/2 litra mleka
    3 kopiaste łyżki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    200 g suszonych śliwek
    1-2 łyżki soku z cytryny

    Polewa:
    100 g mlecznej lub deserowej czekolady
    1 łyżka masła
    2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik z masą grysikową i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zamiesić ciasto.Podzielić je na 4 części i cienko rozwałkować.Umieścić w blaszce 35x24 wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180* przez 15 minut każdy. Placki zdjąć z papieru i wystudzić.

    W połowie szklanki mleka wymieszać kaszkę, resztę mleka zagotować z cukrami.Do gotującego mleka wlać kaszkę , gotować do zgęstnienia 2-3 minuty, wystudzić.
    Masło utrzeć na puch, połączyć z ostudzonym grysikiem.
    Śliwki pokroić w paseczki, dodać do kremu i wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
    Placki przełożyć kremem, docisnąć z góry i odstawić najlepiej na noc, aby zmiękły.

    W miseczce umieszczonej nad parą wodną rozpuścić połamaną czekoladę z masłem i śmietanką, wymieszać na gładką masę i polać ciasto.

Porady

Kaszkę należy studzić przykrytą,aby nie zrobił się kożuch . Krem można "wzbogacić" dodając kieliszeczek śliwowicy, jeśli nie będą jadły go dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować