Tak przygotowane żeberka są delikatne, pyszne, z lekkim posmakiem miodu. Z łatwością odchodzą od kości, a warzywa tylko wzbogacają ich smak. Podczas duszenia wytwarza się delikatny, aromatyczny sos, który uzupełnia danie.
Miodowe żeberka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na porcje. Miód, olej, przyprawę do mięs oraz pieprz mieszamy dokładnie w głębokiej misce. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy i wstawiamy na minimum 1,5 godziny do lodówki.
2.Następnie żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony (również po bokach). Podsmażone żeberka wrzucamy do garnka.
3.Na oleju na którym smażymy się żeberka podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka aż się zezłoci i zmięknie.
4.Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka z mięsem. Całość podlewamy wodą (tak by sięgała do połowy żeberek) Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając i przewracając żeberka.
5.Warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę i seler w półplasterki. Po upływie godziny wrzucamy do mięsa, mieszamy i dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając.
6.Gotowe żeberka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze