Miodowe ciasto z migdałami

4.5 (153 ocen)

Delikatne ciasto z chrupiącą górą z migdałów.

Składniki:

  • Składniki biszkopt :
    ( Blaszka 28cm x 25 cm )

    8 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    1 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju rzepakowego.


    Składniki masa :

    400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
    200 serka mascarpone, (schłodzony )
    skórka z 1 cytryny,
    6-8 łyżek płynnego miodu, ( u mnie akacjowy ).


    Składniki wierzch migdałowy :

    120g masła,
    100g brązowego cukru,
    2 łyżki płynnego miodu,
    100g - 120g migdałów w płatkach.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Miodowe ciasto z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowe ciasto z migdałami 1. Przygotowanie biszkopt :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie masy :

    Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone i miód. Delikatnie połącz składniki.
  • 3. Przygotowanie wierzch migdałowy :
    Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Wsyp cukier i wlej miód. Podgrzej aż masa zacznie się karmelizować. Wsyp migdały w płatkach i dokładnie wymieszaj składniki.

  • 4. Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z miodem. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Na górę ciasta wlej masę karmelową z migdałami. Delikatnie rozsmaruj. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Migdały Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować