MIODOWA GOLONKA

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dużo czasu spędzam w kuchni przygotowując różne potrawy. Staram się każdego dnia przygotować inne, smaczne danie.

  • 15 min

Składniki:

  • • 1 golonka wieprzowa
    • Włoszczyzna
    • ¼ szklanki oleju
    • Sok z pół cytryny
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • ½ łyżeczki zmielonego kminku
    • Liść laurowy
    • Kilka ziaren ziela angielskiego
    • ½ czerwonej papryki
    • Sól, pieprz
    • 20 dag pieczarek
    • Kilka ziemniaków
    • 1 cebula

Miodowa golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej połącz z miodem, dodaj kminek. Otrzymaną glazurę przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • 2. Golonkę oczyść, zalej wrzącą wodą, posól , po czym gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
  • 3. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
  • 4. Po ugotowaniu mięso ostudź i posmaruj glazurą. W nacięcia włóż paski papryki. Włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż pieczarkami i pokrojoną w paski cebulą. Można również upiec obrane ze skorupek ziemniaki.
  • 5. Wstaw do piekarnika o temp. 220 stopni, piecz aż zrumienią, smarując marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy