Miodowa golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej połącz z miodem, dodaj kminek. Otrzymaną glazurę przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
2.Golonkę oczyść, zalej wrzącą wodą, posól , po czym gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
3.Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
4.Po ugotowaniu mięso ostudź i posmaruj glazurą. W nacięcia włóż paski papryki. Włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż pieczarkami i pokrojoną w paski cebulą. Można również upiec obrane ze skorupek ziemniaki.
5.Wstaw do piekarnika o temp. 220 stopni, piecz aż zrumienią, smarując marynatą.
Komentarze