MIODOWA GOLONKA

0 (0 ocen)

  • Średni

To danie jest pyszne i sycące.

  • Średni

Składniki:

  • - golonka wieprzowa: 1 sztuka
    - włoszczyzna pęczek: 1 sztuka
    - olej: 0.25 szklanki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - płynny miód: 1 łyżka
    - mielony kminek: 0.5 łyżeczki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie ziarenka: 4 sztuki
    - czerwona papryka strąk: 0.5 sztuki
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ziemniaki: 6 sztuk
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Miodowa golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej połącz z miodem, dodaj kminek. Otrzymaną glazurę przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • 2. Golonkę oczyść, zalej wrzącą wodą, posól , po czym gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
  • 3. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
  • 4. Po ugotowaniu mięso ostudź i posmaruj glazurą. W nacięcia włóż paski papryki. Włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż pieczarkami i pokrojoną w paski cebulą. Można również upiec obrane ze skorupek ziemniaki.
  • 5. Wstaw do piekarnika o temp. 220 stopni, piecz aż zrumienią, smarując marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy