dobrze wszystkim znany chwast; mlecz czyli mniszek lekarski to skarbnica witamin, doskonały na przeziębienia Możemy dodawać do herbaty, jeść z chlebem. Ja go robię od kilku lat
Składniki:
ok 500 kwiatów mlecza
1 litr wody
1 duża cytryna
1 kg cukru
Miód z mniszka.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód robimy przez 3 dni. Pierwszego dnia wybieramy się na spacer poza miasto oczywiście i zbieramy kwiaty mlecza. W domu rozkładamy kwiatki na białym papierze co by powychodzili "lokatorzy".
2.Wkładamy kwiatki do garnka( ja wkładałam same płatki) zalewamy litrem wody dodajemy jedną dużą cytrynę pokrojoną w plasterki, gotujemy 20 minut i odstawiamy na dobę.
3.Drugiego dnia całość przecieramy przez gęste sito albo po prostu "odciskamy" wtedy farfocle nam się nie przedostaną. Wsypujemy cukier i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiamy i czekamy następną dobę.
4.Trzeciego dnia gotujemy miodek tak długo,aż będą to tzw "nitki".Nie może byc zbyt rzadki bo się popsuje,ani zbyt gesty bo skrystalizuje:) dwa lata temu właśnie zrobiłam za gęsty :P
5.Wlewamy do wyparzonych słoików,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do aby wystygnął, i to wszystko:)...
Komentarze