Minipizze z mozarellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne małe pizzerinki. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 7 g drożdży suszonych
    1 szkl ciepłej wody
    3,5 szkl mąki orkiszowej typ 1850
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju/oliwy
    oraz:
    pół opakowania mozzarelli mini
    8-10 szt pomidorków koktajlowych
    kilka liści rukoli
    3-4 plastry chudej wędliny
    odrobina oliwy
    ketchup
    sól, pieprz, zioła prowansalskie

Minipizze z mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy składniki na ciasto i wyrabiamy je. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Myjemy warzywa i pomidorki kroimy na połówki. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Odsączamy mozzarellę i przekrajamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy. Każdy placek smarujemy odrobiną oliwy oraz ketchupem. Układamy pomidorki, wędlinę, rukolę i ser. Posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy