Mini zapiekanki ziemniaczane z klopsikami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Mini zapiekanki, są poniedziałkową wersją niedzielnego obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na klopsiki:
    0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
    1 jajko eko
    1 średnia cebula
    kilka łyżek płatków jaglanych lub bułki tartej
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól i pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    mąka do obtaczania klopsików
    olej do smażenia klopsików
    sos sojowy do sosu

    Składniki na puree:
    • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    • kawałek masła (2-3 łyżki)
    • kilka łyżek mleka
    • sól do smaku
    • olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mini zapiekanki ziemniaczane z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini zapiekanki z klopsikami 1. Przygotowanie klopsików:
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na patelni do miękkości, odstawić do wystygnięcia.
    Do mięsa dodać jajko, smażoną cebulę, płatki jaglane - bardzo dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać tymianek, sól i pieprz - jeszcze raz dobrze wymieszać masę na klopsiki.
    Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i obtaczać w mące.
    Obsmażać klopsiki na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, następnie przełożyć je do garnka.
    Po usmażeniu klopsików wlać na patelnię szklankę wody i zagotować.
    Zawartość patelni przelać do garnka z klopsikami.
    Do klopsików dolać tyle wody, aby je zakryła. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i posolić.
    Klopsiki gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut.
    Wyjąć klopsiki z garnka, przecedzić sos, w którym się gotowały.
    Sos doprawić sosem sojowym i pieprzem, ewentualnie lekko zagęścić mąką.
    Włożyć ponownie klopsiki do sosu.


    Przygotowanie zapiekanki:

    Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem i mlekiem na puree. Lekko posolić.
    Do każdej miseczki na zapiekankę, włożyć po 3 klopsiki i kilka łyżek sosu (powinien wypełniać miseczkę najwyżej do połowy wysokości).
    Puree ułożyć na klopsikach, wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem.
    Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut - do zrumienienia powierzchni mini zapiekanek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować