Mini zapiekanki, są poniedziałkową wersją niedzielnego obiadu.
60 min
Składniki:
Składniki na klopsiki:
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko eko
1 średnia cebula
kilka łyżek płatków jaglanych lub bułki tartej
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
mąka do obtaczania klopsików
olej do smażenia klopsików
sos sojowy do sosu
Składniki na puree:
• 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
• kawałek masła (2-3 łyżki)
• kilka łyżek mleka
• sól do smaku
• olej
Mini zapiekanki ziemniaczane z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie klopsików:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na patelni do miękkości, odstawić do wystygnięcia.
Do mięsa dodać jajko, smażoną cebulę, płatki jaglane - bardzo dokładnie wymieszać.
Następnie dodać tymianek, sól i pieprz - jeszcze raz dobrze wymieszać masę na klopsiki.
Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i obtaczać w mące.
Obsmażać klopsiki na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, następnie przełożyć je do garnka.
Po usmażeniu klopsików wlać na patelnię szklankę wody i zagotować.
Zawartość patelni przelać do garnka z klopsikami.
Do klopsików dolać tyle wody, aby je zakryła. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i posolić.
Klopsiki gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut.
Wyjąć klopsiki z garnka, przecedzić sos, w którym się gotowały.
Sos doprawić sosem sojowym i pieprzem, ewentualnie lekko zagęścić mąką.
Włożyć ponownie klopsiki do sosu.
Przygotowanie zapiekanki:
Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem i mlekiem na puree. Lekko posolić.
Do każdej miseczki na zapiekankę, włożyć po 3 klopsiki i kilka łyżek sosu (powinien wypełniać miseczkę najwyżej do połowy wysokości).
Puree ułożyć na klopsikach, wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut - do zrumienienia powierzchni mini zapiekanek.
Komentarze