Mini torcik z patelni

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zazwyczaj ciasta piecze się w prodiżu bądź w piekarniku. Można również piec w mikrofalówce, ale moje jest pieczone a raczej smażone na patelni.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka [około]: 0.25 kilograma
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - margaryna: 0.5 łyżki
    - twaróg: 0.12 kilograma
    - ocet: 0.5 łyżki
    - soda: 0.5 łyżki

    - mleko: 3 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - margaryna: 1 sztuka
    - mąka: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini torcik z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z ciasta - 12 sztuk 1. Wyrobić ręcznie ciasto dodając tyle mąki,żeby dało się wałkować.Podzielić na 12 części [najlepiej brać po kawałku ciasta i wałkować na cienki placek , ja dodatkowo wykrawałam kółko przy pomocy talerzyka i wyszło mi 12 takich placuszków] .
  • Upieczone placki 2. Piec placki pojedyńczo na suchej patelni z obu stron.
  • 3. 2 szkl .mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym ,a resztę mleka wymieszać z mąką i mąką ziemniaczaną . Mleko z mąkami wlać do gotującego się mleka i zagotować cały czas mieszając. wystudzić. Margarynę utrzeć stopniowo dodając ostudzony budyń.
  • Przekładanie ciasta 4. Taką masą przekładamy usmażone placki i dowolnie dekorujemy
  • Mini torcik z patelni 5. Dowolnie dekorujemy.Najlepiej smakuje na drugi dzień , wtedy placki nasiąkną trochę masą budyniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować