Mini torcik kawowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Na urodziny zamiast ciasta chciałam upiec tort. Efektowny nie był :) ale smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało się, że biszkopt jest nasączony ponczem, a nie był :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1/4 mąki ziemniaczanej
    3/4 mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru

    Krem kawowy:
    2/3 litra mleka
    1 budyń wanilinowy
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kakao
    1 kostka masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa

    Opcjonalnie:
    1-2 łyżki rumu lub koniaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini torcik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając, aby nie "przebić", gdy tylko piana zacznie się robić sztywna zaczynamy dodawać cukier - dodajemy stopniowo, cały czas ubijając. Musimy uzyskać gładką, lśniącą masę. Do tak ubitych białek dodajemy również ubite (w osobnej misce) żółtka oraz przesiane obie mąki - najlepiej mieszać łyżką bądź ręczną trzepaczką. Przelewamy do tortownicy (24-26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (nie smarujemy boków). Pieczemy w około 180 stopniach przez 30-35 minut.
  • 2. Połowę mleka wlewamy do rondelka i gotujemy. W drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy, kawę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch.
  • 3. Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Można skropić alkoholem. Chłodzimy.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy blat przekładamy masą kawową (na spód dajemy górny blat odwracając go "do góry nogami", na wierzch dajemy blat spodni, spodem do góry), wierzch również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy.
    Przed podaniem chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała.

Porady

Galaretkę cytrynową można pominąć tak jak alkohol.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować