Mini torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (329°F) i przygotuj 12 pierścieni o średnicy 6cm, nie smaruj tłuszczem.
2. W misce przesiej mąkę, sodę, sól i 3/4 szklanki cukru pudru, odstaw na bok.
3. W dużej misce wymieszaj żółtka, olej roślinny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryn i ziarenka wanilii.
4. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
5. Ubij pianę na średnich obrotach. Kiedy powstanie piana, dodaj 1/4 łyżeczki soku z cytryny. Dalej mieszaj. Pod koniec dodaj 1 łyżkę cukry pudru i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany.
6. Dodaj połowę białej do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę białek.
7. Wlej ciasto do pierścienie (do połowy - ciasto bardzo rośnie).
8. Piecz około 25minut.
9. Po upływie tego czasu, zgasić piekarnik i pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia, inaczej bardzo opadną.
10. Wyjmij ciastka z obręczy. Jeżeli nie chcą wyjść, delikatnie wsuń cienki nóż i lekko przeciągnij wzdłuż pierścienia. Ciasto łatwo wyjdzie.
Ciasto można również upiec w jednej foremce i pokroić na kwadraty. W tym celu użyj okrągłej formy o średnicy 18cm i piecz ciasto około 45minut. Dalej postępuj tak samo jak z obręczami. Pamiętaj, aby nie smarować formy tłuszczem. Przed krojeniem ciasta na małe kawałki, włóż je do lodówki. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo delikatne także trzeba z nim bardzo uważać podczas krojenia.
2.Dekoracja:
1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość wody do 350ml. Odłóż do czasu aż zgęstnieje na tyle, aby można nią było oblać ciastko.
3.2. Aby przygotować dekorację z cytryny, należy zagotować 3/4 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru w rondelku. Włożyć pokrojone cieniutko kawałki z cytryny, przykryć rondel pergaminem i gotować na małym ogniu przez 30minut. Po upływie tego czasu wyjmij cytrynki i połóż na pergamin do ostygnięcia. Następnie przekrój cytrynkę i ułóż ją fantazyjnie.
4.3. Kiedy galaretka już odpowiedni zgęstnieje, oblej nią ciastka. Najwygodniej jest położyć ciastka na kratce i oblewać galaretką przy użyciu małej łyżeczki. Na końcu obsyp wiórkami czekoladowymi i na wierzch połóż kawałek cytrynki.
4. Odłóż torcik do lodówki, aby galaretka dokładnie zastygła.
Komentarze