Mini tarty z jagodami i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mini tarty z jagodami i jeżynami wymagają trochę pracy i zachodu, ale ich smak i uroczy wygląd rekompensują ten wysiłek.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 mini tart o średnicy 10 cm:

    200 g mąki pszennej
    100 g schłodzonego masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru


    Na wierzch tarty:

    130 g jagód (tyle ile pomieści 1 szkl.)
    5-10 jeżyn
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki kremowej (30%)
    1-2 płaskie łyżki cukru pudru (dałam 1 łyżkę)
    5 łyżeczek kwaśnej konfitury
    opcjonalnie listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ciastka

Mini tarty z jagodami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowania spodu tarty:

    Mąkę i cukier puder wymieszać w misce.
    Dodać pokrojone masło, wymieszać z mąką i dodać jajko.
    Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, rozwałkować ją na cienki placuszek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę. Docisnąć ciasto do brzegów foremki. Jeśli ciasto wystaje ponad foremkę, obciąć nadmiar nożem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia a na wierzch nasypać suchego grochu albo cieciorki. Tak samo postąpić z pozostałymi 4 spodami na tartę.
    Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, piec 15 minut.
    Następnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia i groch i piec jeszcze 5 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Wyjąć wystudzone spody do mini tart z foremek i na każdym rozsmarować łyżeczkę konfitury.


    Przygotowanie wierzchu tarty:

    Owoce wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i pozostawić do wysuszenia.
    Za pomocą miksera ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i nadal ubijać.
    Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie jednolity krem. Wstawić krem na pół godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził.
    Następnie wyłożyć krem na posmarowane konfiturą spody i udekorować jagodami i jeżynami oraz listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować