Mini tarty z jagodami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowania spodu tarty:
Mąkę i cukier puder wymieszać w misce.
Dodać pokrojone masło, wymieszać z mąką i dodać jajko.
Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, rozwałkować ją na cienki placuszek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę. Docisnąć ciasto do brzegów foremki. Jeśli ciasto wystaje ponad foremkę, obciąć nadmiar nożem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia a na wierzch nasypać suchego grochu albo cieciorki. Tak samo postąpić z pozostałymi 4 spodami na tartę.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, piec 15 minut.
Następnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia i groch i piec jeszcze 5 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wyjąć wystudzone spody do mini tart z foremek i na każdym rozsmarować łyżeczkę konfitury.
Przygotowanie wierzchu tarty:
Owoce wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i pozostawić do wysuszenia.
Za pomocą miksera ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i nadal ubijać.
Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie jednolity krem. Wstawić krem na pół godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Następnie wyłożyć krem na posmarowane konfiturą spody i udekorować jagodami i jeżynami oraz listkami mięty.
Komentarze