Ciasto:
300 g mąki
30 g drożdży świeżych
ok. 80 ml letniej wody
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukry
2 łyżki oliwy z oliwek
Wierzch:
300 g pieczarek
mała cebula
1 łyżka oliwy
opakowanie mozzarelli w małych kulkach
salami po kilka plasterków na każdą pizzę
gotowy sos do pizzy lub keczup
100 g sera żółtego
Mini pizza z pieczarkami, mozzarellą i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki w temperaturze pokojowej kruszymy drożdże, dodajemy cukier,sól, oliwę i dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy pieczarki. Po oczyszczeniu i umyciu kroimy je na plasterki, cebulę w kostkę.
Na oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki dusimy przez 5 minut, lekko solimy.
3.Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, aby wypuścić nagromadzone w nim powietrze, dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy placek o takiej grubości jaką lubimy, wkładamy na blachę i pozwalamy podrosnąć.
Nakłuwamy widelcem aby w czasie pieczenia nie tworzyły się pęcherze, smarujemy sosem do pizzy, na środek wykładamy pieczarki, dookoła salami i kulki mozzarelli, całość posypujemy tartym serem.
Pieczemy w 200*C ok. 7-8 minut.
Porady
Polecam własnoręcznie wykonany sos do pizzy :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-do-pizzy-ze-swiezych-pomidorow-1
Komentarze