Mini pizza na szybką kolację - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mąki wsypujemy do miski,kruszymy drozdże,cukier,oliwę.
Wlewamy ciepłą wodę i mieszamy ( najpierw dłońmi)
Dosypujemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy na ok 30 min. do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę i wyrabiamy,do póki
samo nie będzie odchodziło od dłoni.
Wałkujemy na ok.1.5 cm grubości i wykrawamy kółka.
(Ja użyłam szklanki).Krążki układamy na pergaminie i odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki mieszamy razem(czosnek wyciskamy)
Doprawiamy- oczywiście jeśli lubimy na baaardzo ostro,podwajamy
ilość czosnku ;)
2.Krążki lekko wygniatamy,zostawiając grubsze brzegi.
Smarujemy każdy sosem,i układamy kolejno składniki.
Nagrzewamy piec do 200C i pieczemy ok 20 min.
Ja piekłam na termoobiegu.
Życzę smacznego
Komentarze