Mini pavlova z bitą śmietaną i owocami

4.5 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Bezy w połączeniu z bitą śmietaną i świeżymi owocami smakują wyśmienicie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • 4 duże białka
    • 200 g cukru pudru
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • łyżka soku z cytryny
    • 400 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 250 g truskawek
    • 125 g borówek
    • dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Pavlova Bita śmietana

Mini pavlova z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i całość delikatnie mieszamy.
  • 2. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od kubka lub miseczki (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć bezy) odrysowujemy kółka w równych odstępach. Nakładamy na nie pianę. Mi z podanej porcji składników wyszło 6 bez.
  • 3. Pieczemy przez 30-35 minut w temp. 150ºC. Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  • 5. Każdą beze smarujemy łyżeczką dżemu, nakładamy porcję bitej śmietany i dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować