Kolejna wersja mini babeczek, powiem tak: talerz babeczek zniknął w przeciągu kilkunastu minut :)Świetnie smakują karmelizowane banany, polecam nie tylko na romantyczną kolację :)
Mini babeczki z masą cytrynową i karmelizowanym bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy cukier, żółtko, masło, siekamy nożem, następnie szybko uganitamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
2.Mleko mieszamy z sokiem z limonki (masa zgęstnieje). Banany kroimy w plastry, na patelni rozpuszczamy cukier , dodajemy banany polane sokiem z cytryny, smażymy chwilkę, jak zaczną się karmelizować wlewamy sok pomarańczowy, smażymy do zgęstnienia sosu. Gotowe, wykładamy pojedynczo na talerz.
3.Gotowe ciasto wałkujemy, wylepiamy foremki na mini babeczki (o średnicy 5cm), pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Do babeczek układamy masę cytrynową i połówki plasterków skarmelizowanych bananów.
Komentarze