Mikołajkowe buźki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wyjątkowy wygląd i kruchy maślany smak tych ciasteczek w połączeniu z delikatnym lukrem powoduje że wcina się je bez opamiętania. Świetnie nadają się na symboliczny podarunek

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - margaryna Kasia: 1 sztuka
    - żółtka: 3 sztuki
    - kwaśna śmietana 18%: 3 łyżki
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 0.25 kilograma

Mikołajkowe buźki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta siekamy, gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawijamy w folię i wkładamy na 0,5 godziny do lodówki.
    Wychłodzone, dzielimy na na części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i układamy na delikatnie posmarowanej tłuszczem blaszce.
    W nagrzanym do 180 piekarniku pieczemy prze ok 15 min do momentu uzyskania odpowiedniej grubości.
    Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem. Do części białego lukru polecam dolać kilka kropli farbki spożywczej daje intensywny czerwony kolor. Na oczka nadaje sie sukierkowe konfetti.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy