Wyjątkowy wygląd i kruchy maślany smak tych ciasteczek w połączeniu z delikatnym lukrem powoduje że wcina się je bez opamiętania. Świetnie nadają się na symboliczny podarunek
Mikołajkowe buźki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta siekamy, gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawijamy w folię i wkładamy na 0,5 godziny do lodówki.
Wychłodzone, dzielimy na na części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i układamy na delikatnie posmarowanej tłuszczem blaszce.
W nagrzanym do 180 piekarniku pieczemy prze ok 15 min do momentu uzyskania odpowiedniej grubości.
Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem. Do części białego lukru polecam dolać kilka kropli farbki spożywczej daje intensywny czerwony kolor. Na oczka nadaje sie sukierkowe konfetti.
Smacznego
Komentarze