migdałowo-maślane ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczne, szybkie do zrobienia ciasto maślane z dodatkiem zmielonych migdałów i startych na tarce jabłek. Ciasto jest idealne do herbaty; miękkie i wilgotne czyli takie jak lubię...

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1,5 szkl mąki
    0,5 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku dp pieczenia
    100g roztopionego masła
    pół szklanki zmielonych migdałów
    3 jabłka

Migdałowo-maślane ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami na puch.
  • 2. Miksując dodajemy przestudzone roztopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały.
  • 3. Dodajemy starte na dużej tarce jabłka. Na koniec należy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

    Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (u mnie tortownica 20cm) Pieczemy około 50 min w 160st. do suchego patyczka.
  • 4. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast zmielonych migdałów można dodać płatki chyba będzie nawet lepsze ale ja miałam tylko zmielone i takie dałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy