MIGDAŁOWIEC

0 (0 ocen)

Po prostu rozpływa się w ustach!!

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa: 1 litr mleka, 2 duże paczki krakersów, ½ litra śmietany 30%, 10 dkg płatków migdałowych, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dkg masła, 1 szklanka maki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 puszka karmelu- krówka, ¾ szklanki cukru kryształu.

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt.
  • 2. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Budyń utrzeć z masłem.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną( pod koniec ubijania).
  • 4. Biszkopt- masa budyniowa- krakersy-karmel-krakersy-bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy