Migdałowiec

4.62 (286 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne ciasto, które sprawdza się na każdym przyjęciu. Wszystkim bardzo smakuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    2 szkl mąki krupczatki
    1 palma
    5 żółtek
    2 łyżki proszku do pieczenia
    ok 4 łyżki śmietany

    Pianka:
    5 białek
    3/4 szkl cukru
    2 cukry waniliowe

    Masa:
    kostka masła
    puszka masy krówkowej
    10 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.62 (286 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i rozwałkować na wielkość dużej blachy. Na każdy placek przed pieczeniem wyłożyć piankę.
  • 2. Pianka: Białka ubić z cukrami na sztywną pianę i podzielić na 3 części. Posmarować każdy placek i piec w piekarniku na złoty kolor.
  • 3. Masa: Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać masę krówkową. Na koniec wsypać płatki migdałowe (zostawić garść do dekoracji).
  • 4. Każdy placek przełożyć masą a wierzch posypać odłożonymi platkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować