Migdałowiec

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na ten placek dostałam od mojego chłopaka a teraz obecnego męża.Oboje go uwielbiamy ponieważ jest bardzo kruchy i słodki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku płaskie
    3 jajka
    30 dkg margaryny w tym 5 dkg masła i łyżka smalcu
    2-3 łyżki śmietany
    1 płatki migdałowe
    1 puszka mleka słodzonego
    kostka masła 3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę z proszkiem i margaryną siekamy na stolnicy,dodajemy 3 żółtka,śmietanę i dalej siekamy.Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy placek smarujemy pianą ubita z 3 białek i 3/4 szklanki cukru.Trzeci placek z piana posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok 20 min.
  • 2. MASA :
    Masło ucieramy z puszką mleka słodzonego. Masę schładzamy 30 min. w lodówce potem smarujemy kolejno każdy placek.
  • Migdałowiec 3. PRZEŁOŻENIE:
    PLACEK Z PIANA+MASA+ PLACEK Z PIANĄ+ MASA+PLACEK Z PIANĄ I MIGDAŁAMI

Porady

Mleko słodzone kupuję już gotowe gotowane także nie trzeba gotować najlepsze jest o smaku krówki. Placki są bardzo kruche ,wiec trzeba ostrożnie by nie złamać ja pomagam sobie dużymi nożami delikatnie podnosząc je przy składaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować