MIGDAŁOWIEC

0 (0 ocen)

  • 60 min

połączenia słonych krakersów z pyszną masą budyniową i bitą śmietaną

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    2 duże paczki krakersów
    3/4 szklanki cukru
    1/2 litra śmietany 30%
    10 dag płatków migdałowych
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cukier waniliowy
    25 dag masła
    1 szklanka mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 puszka kajmaku

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tak wygląda po skończeniu 1. W połowie mleka rozrobić mąki z budyniami i jajkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

    Na dno formy ( 25 cm na 35 cm ) wyłożyć warstwę krakersów, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą krakersów. Wyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić.

    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka.
    Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.

    Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy