Migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Migdałowe ciasto wypełnione podwójną warstwą śliwek a na zwieńczenie słodka beza.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki zmielonych migdałów

    DODATKOWO
    800g śliwek

    Beza

    4 białka
    szczypta soli
    7 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wszystkie składniki, zagnieść na gładkie ciasto.Może ono się trochę lepić, ale starajcie się nie dosypywać mąki.Uformować kulę, oderwać ok 1/3 ciasta i schłodzić w zamrażalce. Resztą ciasta wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć połowę wypestkowanych i przepołowionych śliwek( przecięciami do góry)

    2.Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, pod koniec dosypywać po trochę cukru.Ubitą pianę wyłożyć na śliwki, na wierzch poukładać resztę wypestkowanych śliwek. Na samą górę zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st ok 55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować