Migdałowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy czuć unoszący się w powietrzu cudowny zapach cynamonu i pierników, a w radiu głośno rozbrzmiewa Last Christmas to znak, że Święta Bożego Narodzenia są już blisko. W tym czasie zawsze przydaje się przepis na świąteczne ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne! W taki mroźny wieczór jak dziś, nie ma nic przyjemniejszego jak po pracowitym dniu, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej herbaty z malinami i schrupać jedno urocze ciasteczko, no może dwa...

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciastka:
    250 g zmielonych migdałów
    100 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru z wanilią
    2 białka jaj klasy L
    1 łyżka mąki pszennej
    Polewa:
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    1-2 łyżki śmietany kremówki
    1/2 łyżki masła
    Dodatkowo:
    70 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Migdałowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka:
    Do migdałów dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, mąkę oraz białka. Wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać marcepan. Z ciasta formujemy wałeczki o długości 12 - 15 cm. Każdy wałeczek obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
    Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wałeczki formując z nich laski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15-18 minut. Upieczone ciastka studzimy.
    Polewa:
    Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Końcówki ciastek zanurzamy w polewie i układamy na kratce do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować