Mięso w słoiku przypomina mi smaki dzieciństwa, takie robiła moja babcia i mama.
Składniki:
6 kg łopatki
2 kg przerośniętego boczku
przyprawy to:
sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie była 1 główka, ale to zależy od intensywności czosnku, opakowanie majeranku, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody.
Mięso w słoiku - kiełbasa w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Łopatkę zmieliłam na sitku o grubych oczkach, boczek na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem mieszałam z przyprawami dość długo, dodając zimną przegotowaną wodę, aż masa zrobiła się kleista. Na noc zostawiłam w lodówce, po to by mięsko dobrze przeszło przyprawami. Następnego dnia doprawiam je ponownie.
2.Mięsko wkładałam do wyparzonych półlitrowych słoików, ( na 3/4 wysokości ) szczelnie zamknęłam. Pasteryzowałam dwukrotnie. pierwszego dnia godzinę, następnego ponownie godzinę.
Komentarze