MIĘSO W SŁOIKU - KIEŁBASA W SŁOIKU

4.49 (208 ocen)

Mięso w słoiku przypomina mi smaki dzieciństwa, takie robiła moja babcia i mama.

Składniki:

  • 6 kg łopatki
    2 kg przerośniętego boczku
    przyprawy to:
    sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie była 1 główka, ale to zależy od intensywności czosnku, opakowanie majeranku, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody.
Wystaw ocenę:

4.49 (208 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mięso w słoiku - kiełbasa w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso w słoiku 1. Łopatkę zmieliłam na sitku o grubych oczkach, boczek na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem mieszałam z przyprawami dość długo, dodając zimną przegotowaną wodę, aż masa zrobiła się kleista. Na noc zostawiłam w lodówce, po to by mięsko dobrze przeszło przyprawami. Następnego dnia doprawiam je ponownie.
  • mieso w słoiku 2. Mięsko wkładałam do wyparzonych półlitrowych słoików, ( na 3/4 wysokości ) szczelnie zamknęłam. Pasteryzowałam dwukrotnie. pierwszego dnia godzinę, następnego ponownie godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować