Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki. 8 sztuk małych pieczarek obsmażyć w całości.
- Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odcedzić z powstałego sosu.
- Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie - ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody.
- Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić.
- Karkówkę drobno pokroić, obsmazyć na oleju,przyprawić solą i pieprzem, wlać sos sojowy. Poddusić ok. 10 minut. Wlać brandy i podpalić na patelni.
- Z gotowego mięsa odlać powstały sos.
2.- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, pociąć każdy płat na 4 części,
- Na jednej połowie każdej części ciasta kłaść łyżkę farszu kapuściano-pieczarkowego, na to łyżkę mięsa i po całej pieczarce. Posypać natką pietruszki.
- Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć aby się skleiło i wyciąć radełkiem ładne kwadraty.
- Widelcem ozdobnie docisnąć brzegi pasztecików.
- Z resztek ciasta zrobić ozdoby, przykleić na roztrzepane jajko i posmarować całość jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut.
Porady
Paszteciki można przygotować wcześniej, zawinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki. W taki sposób mogą oczekiwać na pieczenie nawet kilka godzin.
Komentarze