MIĘSNE KULKI Z KALAFIOREM W SOSIE

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dla osób znudzonych tradycyjnymi mielonymi.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    kilka różyczek kalafiora
    1 torebka sosu do pieczeni lub pieczarkowego
    natka pietruszki
    koperek
    sól
    pieprz
    jajko

Mięsne kulki z kalafiorem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyrabiamy jak na kotlety- solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Formujemy niewielkie kuleczki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Kalafior gotujemy około 7 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu układamy na mięsie.
  • 3. Sos przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowym zalewamy mięso.
  • 4. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 st. i pieczemy około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Porady

Nieźle smakują gdy dodatkowo wierzch posypiemy żółtym serem i zapieczemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy