Mięsne kulki w sosie pieczarkowym

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Smaczne danie z moimi ulubionymi pieczarkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
    3 ząbki czosnku
    jajko
    bułka tarta
    500 g pieczarek
    por (biała część)
    1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików)
    łyżka masła
    500 ml bulionu (do sosu)
    3 łyżki jogurtu greckiego
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kulki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 1. Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka).
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 2.
    Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem.
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 3.
    Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 4. Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 5.
    Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 6. Następnie je wyławiamy.
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 7. Pieczarki kroimy w plasterki.
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 8. Pora kroimy w piórka.
  • Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 9. Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować